FNV Bouw maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten

 Werkloos 

Werkloos 

Als je werkloos wordt, heb je recht op WW. Tenminste: als je lang genoeg gewerkt hebt. Van de laatste 36 weken moet je 26 weken gewerkt hebben. In een week moet je minstens één dag van die week gewerkt hebben. Voor de WW wordt geen onderscheid gemaakt tussen uitzendkrachten en mensen met een arbeidscontract. Als je niet in loondienst hebben gewerkt, maar zelfstandig, heb je geen recht op WW. Ook als je op staande voet ontslagen bent, krijg je geen WW. Dan is het immers je eigen schuld dat je werkloos bent.

De WW duurt minimaal drie maanden. Als je in vier van de laatste vijf jaar hebt gewerkt, krijg je een langere uitkering. Elk jaar werken levert een maand WW op, met een maximum van 38 maanden (3 jaar en 2 maanden). Dat krijg je dus als je 38 jaar of langer hebt gewerkt.

De uitkering bedraagt de eerste twee maanden 75% van je loon, en daarna 70%. Tegenover het recht op uitkering staat de plicht om alles te doen om het zo kort mogelijk te laten duren: je moet solliciteren, bijscholing volgen, de instructies van het UWV WERKbedrijf opvolgen. Dat is ook logisch. Voor de WW betalen werkgevers en werknemers in Nederland met zijn allen, en we hebben er dus een gezamenlijk belang bij dat er zo weinig mogelijk geld aan hoeft te worden uitgegeven.

Eenmalige uitkering bij werkloosheid
Als je werkloos wordt, heb je in een aantal gevallen recht op een eenmalige uitkering van je sector. In de bouw is dat bijvoorbeeld 425 euro. Laat dat geld niet liggen en vraag het aan bij het VBC-kantoor van FNV Bouw!

Meer informatie over die afspraken en andere regelingen in je sector:
FNV Bouw & Infra
FNV Woondiensten
FNV Meubel & Hout
FNV Afbouw & Onderhoud

Hoe kom je weer aan het werk?
Als je werkloos bent, kun je op verschillende manieren zoeken naar werk. FNV Bouw heeft met verschillende organisaties afspraken gemaakt waar je als werkloze mee geholpen kunt zijn: loopbaanadvies in je sector, fatsoenlijk uitzendwerk voor wie dat wil, ondersteuning bij re-integratie.
Download hier de folder: Weer Aan het Werk (pdf, 3MB)

Publicatiedatum: 11-12-2013Koopkracht echte banen
Koopkracht en echte banen