Veelgestelde vragen

Cao bouw: ik word volgend jaar 60 jaar oud, nu word ik ontslagen. Krijg ik dan straks nog wel mijn volledige pensioen, inclusief de aanvullingsregeling?

U wordt ontslagen voordat uw aanvullingsrecht definitief is toegekend. Als u aan de referte-eisen voldoet (werken in de bedrijfstak voor invoering van de vroegpensioenregeling en in het tweede halfjaar van 2005), doet u er verstandig aan de premies voor de aanvullingsregelingen tot uw 60e zelf te betalen. Zo blijft u tot uw 60e (UTA 62 jaar) actief deelnemer en raakt u de aanvullingsrechten niet kwijt. Vrijwillige voortzetting is dan dus nodig.
Let op, wellicht kunt u aanspraak maken op de vergoedingsregeling voor oudere werknemers die door ontslag wegens bedrijfseconomische redenen hun aanspraak op de aanvullingsregelingen 55- en 55+ dreigen te verliezen.

Faillissement: Kan ik tijdens surseance worden ontslagen?

​Ja. Tijdens surseance mag de werkgever uw arbeidsovereenkomst opzeggen. Hij moet hiervoor wel toestemming hebben van het UWV AJD. Het ontslag moet tevens in samenspraak met de bewindvoerder worden gegeven. Bij surseance gelden andere opzegtermijnen dan normaal. De opzegtermijn bedraagt maximaal 6 weken. Alleen als u op 1 januari 1999 al in dienst was bij het bedrijf, op die datum 45 jaar of ouder was én vanaf die datum onafgebroken bij dezelfde werkgever heeft gewerkt, kan een langere opzegtermijn gelden.

Faillissement: Kan ik zelf ontslag nemen tijdens surseance?

​Ja, dat kan. U moet opzeggen tegen het einde van de loonperiode. Volgens de wet hoeft u verder geen opzegtermijn in acht te nemen. Als u opzegt, doe dit dan altijd schriftelijk. Het beste is om de opzegbrief aangetekend te versturen aan zowel de werkgever als de bewindvoerder. Bewaar zelf een kopie van de brief.

Faillissement: Mag de curator mij ontslaan?

De curator mag de arbeidsovereenkomst opzeggen. Hiervoor is geen toestemming nodig van het UWV. Het opzeggen van de arbeidsovereenkomst is meestal een van de eerste dingen die de curator doet. U krijgt een brief thuis, waarin staat per wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt. Soms staat er dat de curator de overeenkomst opzegt tegen de ‘eerst mogelijke datum’. Dan volgt later de berekening van de opzegtermijn.

De curator mag alle arbeidsovereenkomsten opzeggen, ook overeenkomsten voor bepaalde tijd waarin geen tussentijdse opzegging is geregeld. Verder gelden voor de curator geen opzegverboden. Dit betekent dat uw arbeidsovereenkomst ook kan worden opgezegd als u bijvoorbeeld ziek bent.

Faillissement: Wat moet ik zelf doen?

​Als uw werkgever failliet is, moet u het volgende doen: Neem zo snel mogelijk contact op met FNV Bouw: 088 3680368.

  • Meld u bij het UWV voor een faillissementsuitkering en voor een reguliere WW-uitkering. Deze faillissementsuitkering moet binnen 26 weken na het faillissement worden aangevraagd. Vaak krijgt u vanzelf een aanvraagformulier of een uitnodiging voor een intake. Zo niet, neem dan contact op met het UWV: 0900 9294.
  • Zet op een rijtje wat u nog allemaal van de werkgever tegoed heeft. Niet alleen aan loon, maar ook bijvoorbeeld spaarloon, pensioenpremies, vakantietoeslag, vakantierechten of afdrachten aan het Tijdspaarfonds.
  • Schrijf u in bij het UWV als werkzoekende. Dit kan via internet op www.werk.nl
  • Ga actief op zoek naar ander werk (solliciteren).
Word ook lid!
Lid worden van de grootste vakbond van uw sector. Betaal nu voor de eerste 4 maanden maar 25 euro.

Ook úw belangen kunnen we behartigen!
STAP 1
Heeft u vragen?
Bekijk de lijst met alle veelgestelde vragen.
Staat uw vraag er niet bij en bent u lid van FNV Bouw? Neem dan contact op.
Vraag een informatiepakket aan
Dit informatiepakket laat u kennismaken met alle voordelen die de FNV u te bieden heeft.

Wij sturen het informatie-pakket naar uw e-mailadres.
Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.Ga verder