FNV Bouw maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten

 Ikea negeert verantwoordelijkheden 

Ikea negeert verantwoordelijkheden 

Ikea negeert haar verantwoordelijkheden richting werknemers in een fabriek in Virginia, USA. Zo stelt de International Trade Union Confederation (ITUC), de organisatie die wereldwijd 175 miljoen werknemers in 151 landen vertegenwoordigt. De werknemers worden tegengewerkt door Ikea in hun pogingen om zich aan te sluiten bij een vakbond. Dit terwijl de 335 werknemers dagelijks worden blootgesteld aan gevaarlijke werkomstandigheden en een vakbond dus meer dan nodig hebben.

Deuren openen
De voorzitter van ITUC zegt hierover: “Het is duidelijk dat het niet goed gaat in deze fabriek. Deze is jaren geleden geopend door een dochterbedrijf van Ikea, genaamd Swedwood. Het lijkt mij niet te veel gevraagd van meubelgigant Ikea, dat jaarlijks 3 miljard dollar winst maakt, om 335 werknemers in een fabriek de kans te geven zelf keuzes te maken. Het enige dat wij vragen is dat Ikea haar deuren opent en de vakbond de gelegenheid geeft de werknemers te informeren over hun rechten, zoals deze worden gegarandeerd door de International Labour Organisation (ILO). Als deze werknemers ervoor kiezen zich te laten vertegenwoordigen door een vakbond, dan moet Ikea collectieve afspraken maken.”

Speciaal advocatenkantoor
Meubelgigant Ikea heeft meerdere boetes gekregen voor het overtreden van de veiligheidsregels in de fabriek in Virginia. Dit leek de werkomstandigheden te verbeteren. Desondanks gebeuren er nog steeds ernstige ongelukken. De werknemers die zich bij een vakbond wilden aansluiten om hun rechten te beschermen, worden tegengewerkt en enkelen hebben aangegeven om die reden te zijn ontslagen. Ikea heeft onlangs een specialistisch advocatenkantoor ingehuurd. Zij zijn erin gespecialiseerd om vakbonden buiten de deur te houden en de vrijheid van werknemers om zich te verenigen te beknotten.

Wereldwijd
De producten van Ikea zijn wereldwijd geliefd bij miljoenen klanten. De krantenartikelen over deze zaak, zoals verschenen in Amerikaanse en Zweedse media, doen het bedrijf echter geen goed. Ikea heeft de mogelijkheid om haar wereldwijde imago te verbeteren door simpelweg de fundamentele rechten van haar werknemers te respecteren. Wereldwijd én in Amerika.

Verantwoordelijk gedragen
Het ITUC, gesteund door de FNV, zet zich er volledig voor in om het recht te laten zegevieren in Virginia. Hiervoor hebben zij voldoende financiële middelen vrijgemaakt. Ikea moet zich verantwoordelijk gedragen in de Verenigde Staten en de international framework agreement respecteren. Dit framework is in 1998 ondertekend en garandeert de mogelijkheid voor alle werknemers wereldwijd om zich te kunnen organiseren en collectieve afspraken te maken.

Inmiddels hebben solidaire protestacties tegen de gang van zaken in Denver plaatsgevonden in Zwitserland en staan andere acties in Europa op de agenda. Onder meer in Nederland.

Publicatiedatum: 28-07-2011Hou ’t veilig
Hou ’t veilig
Lidmaatschap
Nu direct lid worden