FNV Bouw maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten

 FNV Bouw opent meldpunt foute faillissementen 

FNV Bouw opent meldpunt foute faillissementen

Terug naar het overzicht

Meldpunt Foute Faillissementen
0900 - 368 26 89

FNV Bouw opent een meldpunt voor verdachte faillissementen in de bouwsector en aanverwante branches. Dat maakt de vakorganisatie vandaag bekend. Aanleiding is het stijgende aantal faillissementen in de bouw met een ‘luchtje’. FNV Bouw gaat een zwartboek aanleggen van deze faillissementen. Daarmee wil de bouwbond richting Den Haag.

De grenzen van het fatsoen en de faillissementswetgeving worden steeds vaker overschreden, vindt de vakbond. De meest recente voorbeelden zijn die van werkgevers die hun mensen letterlijk uitzwaaien op vakantie en diezelfde dag nog het faillissement van het eigen bedrijf aanvragen. Dan hoeven ze het faillissement niet uit te leggen. Lekker makkelijk. En onfatsoenlijk. Want intussen staan de werknemers op vakantie in Frankrijk bij een pinautomaat waar ineens geen geld meer uitkomt, omdat er geen loon meer is overgemaakt.

Gesjoemel
Ook gesjoemel met BV's voorafgaand aan een faillissement komt regelmatig voor. En werknemers worden ingedeeld in een groep deugnieten en een groep die zogenaamd wel wil deugen. De tweede groep mag bij het bedrijf blijven werken, de eerste mag ‘vrijwillig’ de deur achter zich dichttrekken. Werkgevers gebruiken in dat laatste geval steeds vaker een vaststellingsovereenkomst. Een dergelijk stuk papier maakt het mogelijk om een werknemer meteen op straat te zetten.

De bouw verkeert in een stevige en langdurige crisis. Uit alle cijfers blijkt dat het aantal faillissementen in de sector nog steeds groeit. Duizenden bouwvakkers zijn erdoor getroffen. De meest recente faillissementscijfers van het CBS spreken boekdelen. Bij verschillende faillissementen zijn inmiddels door de werknemers  zelf al de nodige vraagtekens gezet. Het gaat niet per se om de noodzaak van een faillissement, want dat is voor een werkgever ook geen feestje. Maar het gaat wel om de aanloop er naartoe en de wijze waarop een faillissement wordt aangekondigd en afgehandeld. FNV Bouw verwacht van werkgevers in de bouw dat ze netjes met hun mensen omgaan en als er dan al een faillissement moet worden aangevraagd, dat dat volgende de regels gebeurt en wordt afgehandeld.

Bel de helpdesk
Werknemers die een verdacht faillissement willen melden, kunnen bellen met de helpdesk van FNV Bouw op 0900 - 368 26 89 (lokaal tarief). Anonimiteit is gegarandeerd.

Publicatiedatum: 23-08-2012 

Koopkracht echte banen
Koopkracht en echte banen