FNV Bouw maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten

 Nieuwe vorst-ww in bouw-cao 

De spelregels

FNV Bouw stelt het zeer op prijs als u een reactie achterlaat. Er gelden echter wel fatsoensregels. Wij behouden ons het recht voor om reacties - zonder verdere uitleg of terugkoppeling - niet te publiceren omdat er:

  • commerciële boodschappen in staan
  • scheldwoorden, beledigingen, discriminerende en generaliserende boodschappen in staan
  • herhalingen van reacties in staan
  • zaken in staan die niet ingaan op de boodschap van het nieuwsbericht

Beperk u tot de kern; u kunt maximaal 500 tekens per reactie gebruiken.

Nieuwe vorst-ww in bouw-cao

Terug naar het overzicht

FNV Bouw neemt crisismaatregelen

Vanwege de crisis, die langer duurt dan verwacht, hebben werkgevers en werknemersorganisaties in de Bouwnijverheid twee aanvullende crisismaatregelen genomen. Vanaf 10 november 2011 kunnen werkgevers en werknemers in de bouw- en infrasector gebruik maken van de vorst-WW. Ook is de 'tijdelijke vergoeding pensioenpremie wegens ontslag' met een jaar verlengd.
Lees het nieuwe cao-artikel (artikel 20b)

Cao-onderhandelaar Mieke van Veldhuizen is tevreden met de afspraken: "Deze afspraak is goed voor werkgevers èn werknemers. De druk van de crisis mag niet op de schouders van de werknemers terecht komen. Met de nieuwe vorst-WW krijgen werknemers de gehele vorstperiode 100% van hun salaris doorbetaald, terwijl de schade voor bouwbedrijven beperkt blijft."

Strenge winter
Om de financiële schade bij een extreem strenge winter en een lange vorstperiode voor werkgevers te beperken, hebben Bouwend Nederland, Aannemersfederatie, OBN, Vereniging van Waterbouwers, NVB, FNV Bouw & Infra en CNV Vakmensen de Bouw-cao tussentijds gewijzigd. Als er door vorst, of de gevolgen van vorst, niet kan worden gewerkt, wordt een beroep op vorst-WW mogelijk voor zowel bouwplaats- als uta-personeel.

Voorwaarden
- Het risico van vorst komt de eerste 22 dagen voor rekening van de werkgever. Als er op deze dagen niet kan worden gewerkt, betaalt de werkgever het loon voor 100% door;
- Vanaf de 23ste vorstdag kan de werkgever namens de werknemer bij het UWV een WW-uitkering aanvragen voor de dagen dat er door vorst niet gewerkt wordt. De werkgever betaalt de werknemer een aanvulling op de WW-uitkering tot 100% van het loon;
- Gedurende deze bijzondere WW-periode blijft het dienstverband van de werknemer ongewijzigd in stand. Het gaat ook niet ten koste van de reeds opgebouwde WW-rechten van de werknemer;   
- De premieafdrachten aan de bedrijfstakfondsen moeten op normale wijze worden voldaan.

Tijdelijk
Alle cao-partijen onderstrepen dat deze tijdelijke regeling voor vorst-WW slechts in uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden kan worden toegepast. Het UWV gaat onder andere door controles toezien op de uitvoering en de correcte naleving van de voorwaarden.

Doorbetaling pensioen
Als tweede crisismaatregel hebben cao-partijen besloten de 'tijdelijke vergoeding pensioenpremie wegens ontslag' te verlengen tot eind 2012. Deze regeling is bedoeld voor werknemers die drie jaar vòòr de standaard uittreedleeftijd worden ontslagen om bedrijfseconomische redenen. Voor deze werknemers betaalt de sector maximaal drie jaar de pensioenpremie voor de aanvullingsregelingen. Hierdoor behouden deze werknemers ondanks het ontslag hun aanvullingsrechten en kunnen zij op de standaardleeftijd uittreden.

Vrijdag 11 november plaatst FNV Bouw & Infra een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden op deze site. Ook ontvangen leden volgende week een pamflet met nadere toelichting. 

Publicatiedatum: 09-11-2011Reacties

De baas moet gewoon meer voor de werknemers doen. Er zijn tegenwoordig steeds meer manieren om door te kunnen werken. Verwarmde kleding of een tent over een gebouw zijn hele simpele oplossingen en kan er toch bij -6 doorgewerkt worden zonder dat werknemers kapot gaan door de kou. En zo hoefd de bouw ook niet stil te liggen. Want wanneer dat gebeurt moet de regering de werknemers betalen en natuurlijk is dat ook niet mogelijk!

20 feb 12 11:56 | Frank

-6 graden of lager bij ons moeten wij gewoon buiten werken. ze moeten meer controleren ook in de renovatie er zijn toch afspraken gemaakt over het buiten werken

05 feb 12 21:36 | bjm ziethof

Ik begrijp niet waarom de wet dit toelaat!! Mijn poten vriezen van mijn lijf af ik moet op de derde etage IN DE WIND staan met die kou!!! de gevoelstemperatuur is gemeten op -15.4!!!! EN IK MOET DOOR VAN MIJN BAAS!!! ik mag 5 minuten eerder gaan eten. waar is de arbo als je ze nodig hebt! leg gewoon die bouw stil!

05 feb 12 21:30 | erik

ook hier moeten wij gewoon blijven werken, baas is niet verzekert voor de eerst 22 dagen, we gaan kapot van de kou. Maar krijgen een grote bek als we ergens over beginnen. Je mag al blij zijn dat je werkt hebt dus ga je door. ja we mochten wel thuis blijven maar dan moesten we onze verlofdagen maar opnemen.

03 feb 12 12:56 | xx

worden als beesten behandeld werken bij -18 voor het gevoel

02 feb 12 18:27 | Ron

mijn baas wilde dat wij door blijven werken dan mochten wij wel een bakje koffie extra nemen als je dan ziek word dan zijn de kosten ook voor je zelf .laat ze met deze temperaturen maar gewoon iedereen verplichten naar huis tegaan

01 feb 12 17:00 | henk

22 dagen........ze zijn niet goed daar.

29 jan 12 17:11 | dirk

Laat de regering maar betalen,want als mjin baas plat gaat komen die metselaars toch in de ww .ze kunnen ook grieke land redden waarom de bouw niet.

28 jan 12 20:56 | pc van vulpen

22 dagen..... zijn ze niet goed ofzo, dat is bijna 4 1/2 week, stel, je baas kan de boel nog een beetje draaiende houden , maar door die 22 dagen is het over en uit voor hem. Te gek voor woorden!

28 jan 12 07:17 | Willem

Die 22 dagen zijn absurd,wij als metselaars kunnen vanaf dag 1 al niet meer metselen met de vorst.Een week of 10 dagen lijkt me een beter plan. En als er voorlopig geen betere regeling komt met de vorst krijgen een heleboel metselaars geen vaste baan meer en blijven we (bijna)allemaal via uitzendbureau's werken,is voor de werkgevers toch veel makkelijker geen risico's meer bij vorst.En wij de ww in.En de bonden doen er niks aan.Nee de charme van de bouw is er wel af zo!

01 dec 11 21:33 | berry

Niet doen deze regeling klinkt mooi maar is alleen mooi voor de baas hij laat je gewoon werken in de vorst maar komt naar een poosje bij jou of je even wil tekenen voor de vorst dus de baas lacht het werk gaat door en krigt ook nog een vergoeding dus dubbel op zo ging het eerder ook al

30 nov 11 20:50 | andre

Vorstverlet WW schrap het woord vorstverlet maar, en maak er maar WW van hoe halen ze het in hun hoofd. 22 dagen dan zijn de meeste middel en kleine (onder)aannemers al omgevallen. Vraag waar is die premie van voorheen gebleven??, je wordt belazerd waar je bij staat. Gewoon vorst verlet klaar!

28 nov 11 20:17 | Eric Keesman

22 dagen is hoogstwaarschijnlijk te lang voor de kleinere bouwbedrijven die hebben een stuk minder vet op de ribben en zijn dan allang omgevallen.

28 nov 11 20:01 | Bert

Vorstverlet WW schrap het woord vorstverlet maar, en maak er maar WW van hoe halen ze het in hun hoofd. 22 dagen dan zijn de meeste middel en kleine (onder)aannemers al omgevallen. Vraag waar is die premie van voorheen gebleven??, je wordt belazerd waar je bij staat. Gewoon vorst verlet klaar!

28 nov 11 19:34 | Eric Keesman

Vorstverlet WW schrap het woord vorstverlet maar, en maak er maar WW van hoe halen ze het in hun hoofd. 22 dagen dan zijn de meeste middel en kleine (onder)aannemers al omgevallen. Vraag waar is die premie van voorheen gebleven??, je wordt belazerd waar je bij staat. Gewoon vorst verlet klaar! Je kan niet werken met vorst. Zeker een metselaar niet medderen noemen ze dat.

28 nov 11 19:34 | Eric Keesman

Vorstverlet WW schrap het woord vorstverlet maar, en maak er maar WW van hoe halen ze het in hun hoofd. 22 dagen dan zijn de meeste middel en kleine (onder)aannemers al omgevallen. Vraag waar is die premie van voorheen gebleven??, je wordt belazerd waar je bij staat. Gewoon vorst verlet klaar! Je kan niet werken met vorst. Zeker een metselaar niet medderen noemen ze dat. Glibberen en glijen laat me niet lachen.

28 nov 11 19:33 | Eric Keesman

Het is misschien wel goed geregeld, maar als je via een uitzendbureau werkt, ga je al direct op de ww. Je krijgt dan maar 70% loon en daar wordt je niet vrolijk van.

28 nov 11 19:10 | R. Keur

Jullie hadden beter moeten onderhandelen,de werkgever moet bij vorst gelijk een uikering kunnen vragen,dan kunnen de bouwvakkers gelijk de eerste vorstdag bij de warme kachel thuis zitten,in plaats van smorgens eerst naar het werk te komen door de sneeuw en tot 10 uur moet wachten voordat hij weer terug naar huis kan rijden in die rotzooi!! Bedankt bond

28 nov 11 17:37 | toon

10 dagen is meer als genoeg 22 dagen is teveel dat zijn 4 weken!!!!

28 nov 11 17:29 | toon

Wanneer hebben we voor het laatst 22 vorstdagen gehad?

28 nov 11 16:41 | popke

22 dagen is veel ste lang voor er vorst ww kan worden aangevraagd nu zullen er toch nog bouwbedrijven kapot gaan dus nog meer mensen in de ww,10 dagen is meer dan voldoende

28 nov 11 15:49 | jules

22 dagen voor er vorst ww uitgekeerd kan worden zullen er nog bouw bedrijven kapot gaan want waneer lopen bouwvakkers nu ruim 4 weken thuis niemand dus 10 dagen vind ik dan ook meer als voldoende met deze crises om de bouw bedrijven nog in de been te houden want nu zullen er nog zat van de winter een boel aannemers kapot gaan dus nog meer aanvragen voor de ww wie betaald dit straks

28 nov 11 15:46 | jules

Ik denk nog weL EENS AAN DE WINTER DER WINTERS. 14 weken vorstverlet. En vrijdags De baas op bezoek bij je thuis om na een halfuurtje het beste te wensen en een donkerbruin zakje met geld achterlatend. En elf keer zeggend tot volgende week. Dat deden meer bazen. Maar hoe zal zoiets nu gaan. Toen....al was het niet veel hadden de mensen nog geld. Nu....doorgaans ook...alleen is het schuld. En dan zo"n winter doorkomen. Dat gun je niemand. En gelukkig is dat nooit meer voorgekomen.

28 nov 11 15:42 | johan.

zover als ik het kan volgen vind ik dat een hele goede zaak.dan kunnen de werknemers misschin toch in dienst blijven.

11 nov 11 17:19 | th van kol

Vorstverlet is een prima regeling. Maar reisuren hebben we recht op! Als je nagaat dat we 12uur per dag weg zijn mag daar wel wat tegenover staan. Zoveel verdienen we nu ook weer niet! Mvg, Joahn

11 nov 11 17:18 | Johan

Ik denk dat dit een hele goede zaak is. Hierdoor zullen veel bedrijven het hoofd misschien toch boven water kunnen houden , terwijl ze met een strenge winter misschien wel failliet waren gegaan. Toch blijf ik bang dat er nog veel bedrijven over de kop zullen gaan aankomende winter

09 nov 11 20:10 | Eric

 

Koopkracht echte banen
Koopkracht en echte banen
Belastingservice