FNV Bouw maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten

 “Beter goed geknipt door FNV Bouw" 

“Beter goed geknipt door FNV Bouw"

Terug naar het overzicht

Op een bouwplaats in Tilburg zijn vandaag bouwvakkers geknipt door twee kapsters. De actie was opgezet door FNV Bouw regio Zuidoost, onder het motto ‘Beter goed geknipt door FNV Bouw, dan kaalgeplukt door de Kunduzcoalitie’.

Meevaller
De bouw had het al niet makkelijk, maar met het Kunduzakkoord wordt het er allemaal niet beter op. Hoog tijd voor een mooie meevaller, vond FNV Bouw. Het mag ook wel eens ludiek, te midden van al die ellende.

FNV Bouw vond twee professionele kapsters zonder werk, Gitte Heykoop en Anneloes Linders. Net als veel bouwvakkers hebben ze het in deze tijd verre van gemakkelijk. Wat is er in zo’n situatie mooier dan elkaar te helpen? De kapsters gingen op 25 juni de bouwplaats van Hurks Bouw in Tilburg op en knipten de zwoegende mannen. Kaalgeplukt door de Kunduzcoalitie, goed geknipt door FNV Bouw. Misschien kunnen de bouwvakkers een volgende keer de kapsters helpen een muurtje te metselen. Regelen we voortaan alles onder elkaar en hebben we die hele Kunduzcoalitie niet meer nodig!

Aandacht
De bouwvakkers lieten zich gewillig onder handen nemen. De reacties waren onverdeeld positief toen regiobestuurder Rob van Gemert uitlegde wat de Kunduzplannen allemaal gaan betekenen voor de portemonnee van de bouwvakker. “Heel goed dat jullie hier aandacht voor vragen!”

Want onder de vrolijke noot ligt intussen de schrijnende werkelijkheid. De beperking van de hypotheekrenteaftrek uit het Kunduzakkoord kost de bouw 20.000 banen en meer 2,5 miljard euro per jaar, becijfert het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid. Mensen blijven zitten waar ze zitten, de mobiliteit op de woningmarkt neemt verder af. En starters kunnen geen kant op. Geen doorstroming betekent geen nieuwbouw. Slecht voor de bouw dus.

Thuis metselen
De forensentaks ligt ook nog steeds levensgroot op de loer. Verweesd door Kunduz in verkiezingstijd, maar nooit helemaal uit beeld. De forensentaks zal bouwvakkers veel zwaarder treffen dan andere beroepsgroepen. Bouwvakkers reizen vaak ver voor hun werk. Een reisbelasting van 200 kilometer per dag, niks geks voor een bouwvakker, kost straks 3.200 euro extra per jaar. FNV Bouw voorzitter John Kerstens zei op Twitter: ´Het Kunduzakkoord verlaagt de reiskostenvergoeding fors om zo thuiswerken en dichter bij 't werk gaan wonen te stimuleren. Dan mag de bouwvakker z'n muurtje zeker thuis gaan metselen, of elk half jaar met z'n werk mee verhuizen.´ De belasting op reiskosten drukt zwaar op het inkomen van bouwvakkers. De forensentaks moet definitief van de baan.

En dan is er nog de versoepeling van het ontslagrecht en de verhoging van de AOW-leeftijd. Die laatste geldt nu ook ijskoud voor mensen in zware beroepen die al van jongs af aan werken. In het pensioenakkoord bestonden daarover nog redelijke afspraken, maar die zijn nu gesloopt. Voor bouwvakkers een bittere pil. Veel oudere werknemers zullen uit het arbeidsproces gedrukt worden, mede als gevolg van het goedkope, gemakkelijke Kunduz-flitsontslag. FNV Bouw vindt dat jong en oud een zorgvuldig opgebouwd pensioen verdienen. En dat bouwvakkers hun zware fysieke arbeid eerder moeten kunnen stoppen. Anders gaan ze er letterlijk aan onderdoor.

Lees hier het bericht in het Brabants Dagblad
 

Publicatiedatum: 25-06-2012 

Koopkracht echte banen
Koopkracht en echte banen