FNV Bouw maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten

 Bondgenoten op de bres voor werkers 

Bondgenoten op de bres voor werkers

Terug naar het overzicht

Van de metaalwerkers is 27 procent bereid om mee te doen aan een landelijke actie om de Kunduz-plannen van tafel te krijgen. Ruim 56 procent geeft aan mogelijk in actie te komen. Dit blijkt uit een enquête die is ingevuld door ruim 3600 metaalwerkers. Vooral het ontslagrecht, de belasting op reiskosten, de BTW-verhoging en de honderd euro extra eigen bijdrage aan de ziektekosten zorgen voor kaalplukkerij bij de metaalwerkers. FNV Bouw staat totaal achter de actiewens van collega-bond Bondgenoten.  Met de Vakcentrale FNV, AbvaKabo en Bondgenoten participeert FNV Bouw samen in een campagne die de kwalijke kanten van het Kunduz-akkoord laat zien.

Jan Berghuis, landelijk bestuurder FNV Metaal: “Loodgieters, installateurs, truckbouwers, chipmakers en lassers geven massaal aan zwaar getroffen te worden door de bezuinigingsmaatregelen die leiden tot een sociale woestijn. Het ontslagrecht is een verkapt soort banen-eliminator. Dit moet en kan anders en eerlijker. Ik kan me niet voorstellen dat werkers in andere sectoren hier anders over denken.”

Boosheid
Ruim 1100 van de respondenten uitten bij de algemene opmerkingen ook nog hun boosheid en eigen ideeën over de Kunduz-maatregelen en -plannen. 

Ewoud Spilker, automonteur bij Renault: “Wij voelen ons zwaar bedreigd door de Kunduz-plannen en maatregelen die al genomen worden. Deze moeten teruggedraaid worden, anders komen we in een wildwest situatie terecht. Met de plannen om mensen te pas en te onpas te ontslaan worden we vogelvrij verklaard. Wij willen gewaardeerd worden voor het werk en het gevoel van enige zekerheid dat we nog hebben hoort daar ook bij.”

Met het oog op de bezuinigingen zetten de werkers in de cao motorvoertuigen alvast in op een tegemoetkoming in de bijdrage van de premie voor zorgverzekeringen door de werkgever. Spilker: “Anders wordt het voor ons onbetaalbaar straks, en de werkgever heeft er ook alle belang bij dat wij gezond aan de slag blijven.”

Keihard werken
Gerda Soudain, monteur bij Promotec: “Het is onrechtvaardig dat bankiers en rijke mensen nauwelijks iets moeten inleveren en wij onevenredig veel moeten gaan betalen voor de economische crisis die vooral door hen veroorzaakt is. Wij werken keihard om rond te komen met onze kinderen, dit is een regelrechte aanslag door de Kunduz-vijf op mensen met een laag inkomen.”
Meer dan 62 procent van de respondenten wordt getroffen door de reiskostenmaatregel, ongeveer 90 procent door de verhoging van de eigen bijdrage ziektekosten, ongeveer 70 procent door het ontslagrecht en bijna 90 procent door de BTW-verhoging.

Publicatiedatum: 26-06-2012 

Koopkracht echte banen
Koopkracht en echte banen