FNV Bouw maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten

 FNV Bouw: Kamp, helder pensioenakkoord op 

FNV Bouw: Kamp, helder pensioenakkoord op

Terug naar het overzicht

FNV Bouw  ergert zich aan de onduidelijkheid over het pensioenakkoord. Die is veroorzaakt  door de ondertekenaars van de 'Kunduz-deal'. Door dat akkoord tussen VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie, gesloten eind april, verkeren jonge zestigplussers nu in grote onzekerheid over hun inkomen. Vanaf 2013, zo hebben de vijf politieke partijen afgesproken, wordt de pensioenleeftijd met een maand verhoogd en de jaren erna telkens met twee of drie maanden, om uiteindelijk in 2019 uit te komen op 66 en in 2024 op 67 jaar. De huidige vroeggepensioneerden worden nu plotseling met een inkomensgat geconfronteerd dat zij zelf of het pensioenfonds niet zo maar een-twee-drie kunnen repareren.


FNV Bouw-voorzitter John Kerstens: “De Kunduz-deal  is een sterk staaltje onbetrouwbare overheid. Vorig jaar heeft met name FNV Bouw zich ingezet voor zaken als een werkbonus en vitaliteitssparen. Die punten hebben we toen binnengehaald. Door onze inzet was er sprake van een fatsoenlijke AOW op 65-jarige leeftijd. Door ‘Kunduz’ verdwijnen fatsoenlijke AOW-afspraken uit beeld.  De Kunduz-kameraden zetten daar onfatsoenlijke plannen voor in de plaats.”
 
Brief
FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft mede namens FNV Bouw bij minister Kamp van Sociale Zaken aangedrongen op duidelijkheid. De FNV wil een brief zien van de minister, waarin hij schrijft welke consequenties de deal heeft voor het pensioenakkoord.
 
Zodra FNV Bouw de brief in handen heeft, zal de bond zich beraden op vervolgstappen om de inkomenspositie van AOW’ers te verbeteren . Daarnaast zal FNV Bouw contact zoeken met zijn leden en hen zo goed mogelijk informeren over de verwachte gevolgen van de Kunduz-deal.
 
Fluiten
Voorzitter Kerstens sprak al eerder zijn ongenoegen uit over het ombrengen van het pensioenakkoord. "Zoals het er nu uitziet, kan de bouwvakker door de Kunduz-coalitie fluiten naar een fatsoenlijke AOW op zijn 65ste. Ik vind het triest om te zien dat de partijen die zichzelf 'het verstandige midden' noemen, werkgevers en vooral werknemers nu bot buitenspel zetten. En dat terwijl zij zo hoog opgaven van de rol van de sociale partners bij het totstandkomen van het pensioenakkoord. Voor ons als bouwbond betekent dit werk aan de winkel."

Publicatiedatum: 08-05-2012 

Koopkracht echte banen
Koopkracht en echte banen