FNV Bouw maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten

 FNV Bouw: banken hebben boter op hun hoofd 

De spelregels

FNV Bouw stelt het zeer op prijs als u een reactie achterlaat. Er gelden echter wel fatsoensregels. Wij behouden ons het recht voor om reacties - zonder verdere uitleg of terugkoppeling - niet te publiceren omdat er:

  • commerciële boodschappen in staan
  • scheldwoorden, beledigingen, discriminerende en generaliserende boodschappen in staan
  • herhalingen van reacties in staan
  • zaken in staan die niet ingaan op de boodschap van het nieuwsbericht

Beperk u tot de kern; u kunt maximaal 500 tekens per reactie gebruiken.

FNV Bouw: banken hebben boter op hun hoofd

Terug naar het overzicht “Het is een slechte zaak dat banken hun probleem met woningcorporaties uitvechten over de rug van huurders en bouwvakkers. De bouwsector ligt al op z’n gat en dit maakt de situatie alleen maar nijpender. Commerciële banken verspelen hun laatste krediet in de samenleving.” Dit zegt FNV Bouw-voorzitter John Kerstens naar aanleiding van berichten dat banken zeer terughoudend zijn bij het financieren van projecten van woningcorporaties.

Aanleiding voor de onwil bij banken is het Vestia-debacle, waar banken bakzeil zullen halen bij een eventueel faillissement, omdat de woningen in onderpand zijn bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Volgens Kerstens hebben de banken boter op hun hoofd. “Ze zijn mede verantwoordelijk voor de enorme problemen bij Vestia. Natuurlijk is er sprake van wanbeleid door de Vestia-top. Maar banken waren maar al te gretig met de verkoop van complexe financiële producten.”

Gevaarlijk hoog spel
Nu zitten we in een situatie waarin de ene organisatie zijn maatschappelijke taak niet meer kán uitvoeren, terwijl de ander het niet wíl, aldus Kerstens. Corporaties zijn verantwoordelijk voor de helft van de nieuwbouwproductie. En als corporaties niet kunnen investeren, kan de bouw niet bouwen. Kerstens roept banken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. “De banken spelen gevaarlijk hoog spel. Een paar jaar geleden is er voor tientallen miljarden overheidsgeld in die clubs gepompt. Laat ze dan nu niet duiken. Net als woningcorporaties hebben banken een maatschappelijke taak. Laat ze die uitvoeren. Het is hoog tijd dat Mark Rutte de heren directeuren uitnodigt om ze als kleine schooljongetjes streng toe te spreken. Misschien kan hij hun geheugen wat opfrissen en ze vervolgens wijzen op hun verantwoordelijkheid.”

Beluister hier het radio-interview op BNR Nieuwsradio
Lees hier de berichtgeving op NOS.nl
Lees hier de berichtgeving in Trouw
Lees hier het bericht op NUzakelijk

 

Publicatiedatum: 13-06-2012 

Koopkracht echte banen
Koopkracht en echte banen