FNV Bouw maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten

 FNV: Kunduzcoalitie deelt mokerslag uit aan werkend Nederland 

De spelregels

FNV Bouw stelt het zeer op prijs als u een reactie achterlaat. Er gelden echter wel fatsoensregels. Wij behouden ons het recht voor om reacties - zonder verdere uitleg of terugkoppeling - niet te publiceren omdat er:

  • commerciële boodschappen in staan
  • scheldwoorden, beledigingen, discriminerende en generaliserende boodschappen in staan
  • herhalingen van reacties in staan
  • zaken in staan die niet ingaan op de boodschap van het nieuwsbericht

Beperk u tot de kern; u kunt maximaal 500 tekens per reactie gebruiken.

FNV: Kunduzcoalitie deelt mokerslag uit aan werkend Nederland

Terug naar het overzicht

De werkloosheidscijfers zijn de afgelopen maand met 24 duizend gestegen naar 6,2 procent, nu bijna een half miljoen mensen. En de Kunduzcoalitie breekt de arbeidsmarkt nog verder af. De FNV roept de Tweede Kamer op om de bestrijding van de werkloosheid centraal te stellen in de begroting van 2013.
 
Agnes Jongerius, voorzitter FNV: “De Kunduzcoalitie deelt een mokerslag uit aan al die mensen die hun baan al kwijt zijn of de komende tijd zonder werk komen te zitten.  Juist nu op deze manier aan de fundamenten van de ontslagbescherming te morrelen is dom. We moeten ons concentreren  op de positie van de alsmaar groeiende groep flexwerkers die nergens recht op hebben. Dan ben je zinvol bezig en niet alleen maar dom bezuinigingen bij elkaar aan het schrapen. We moeten bouwen aan vertrouwen, niet domweg de arbeidsmarkt slopen.” 
 
De Kunduzcoalitie breekt niet alleen de arbeidsmarkt af, maar werpt ook nog eens drempels op. Jongerius: “De kilometer-  en de reiskostenvergoeding van hardwerkende mensen wordt nu misbruikt om een lagere overdrachtsbelasting te bekostigen. Pak de woningmarkt nu echt aan, te beginnen met de villasubsidie. Dan kan je het woon-werk verkeer onbelast laten.”
 
De FNV vindt dat de Kunduzcoalitie mooi weer speelt door de plannen zonder de bijbehorende CPB-doorrekeningen te presenteren.  Jongerius: “Opmerkelijk, want eerder werd de presentatie om die reden uitgesteld. En de cijfers die er nu wel bij zitten laten niet het volledige koopkrachtbeeld zien. En ze verstoppen een verslechtering van de reiskosten van 0,75 procent even in een voetnoot. Onbegrijpelijk.”
 
De FNV schrikt  van de aantasting van de koopkracht door het Kunduzakkoord. Vooral de verhoging van de zorgkosten, en de btw-verhoging in het hoge tarief zal hard aankomen bij mensen. Dat komt doordat  de  voorgestelde compensatie via een loonbelastingverlaging anderhalf jaar wordt uitgesteld. Jongerius: “Vooral de minima komen in de problemen door dit uitstel.”  De FNV vindt dat er voor de mensen met de laagste inkomens een regeling moet komen.
 
Ook een nullijn voor ambtenaren voor de derde keer op rij is onverstandig. In afwachting van de pensioenbrief van minister Kamp lijkt het erop dat de Kunduzcoalitie alle maatregelen die mensen met lagere inkomens, zware beroepen en een lang arbeidsverleden zou ontzien, schrapt.
 
De FNV ziet in de plannen zoals deze nu gepresenteerd zijn enkele positieve punten: zo is het goed dat de bezuiniging op de wet werken naar vermogen van tafel is, net als die op het passend onderwijs, de huishoudtoets is verdwenen en de btw op de kunsten kan weer naar beneden.
 
De FNV waarschuwt al maanden voor de rigoureuze bezuinigingen die zich op de korte termijn richten. De laatste CBS cijfers laten zien dat een lange termijn visie hard nodig is. Jongerius: “Visie ontbreekt volledig, het is dom korte termijn bezuinigen en daar schiet Nederland niets mee op.  Na de lente komt de zomer en dan volgen gelukkig snel de verkiezingen.’

Lees hier het 'Lente'akkoord

Publicatiedatum: 25-05-2012



Reacties

mooi als dit door gaat de kleine bedrijven met wijnig personeel worden hier de dupe van en de groote jongens vrijven zich in de handen die kunnen dan doen en laten wat ze willen maar ja hier wordt iedereen mee gestrafd

01 jun 12 17:54 | frans strijbos

 

Koopkracht echte banen
Koopkracht en echte banen
Belastingservice