FNV Bouw maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten

 FNV: lagere inkomens dupe van AOW-verhoging 

De spelregels

FNV Bouw stelt het zeer op prijs als u een reactie achterlaat. Er gelden echter wel fatsoensregels. Wij behouden ons het recht voor om reacties - zonder verdere uitleg of terugkoppeling - niet te publiceren omdat er:

  • commerciële boodschappen in staan
  • scheldwoorden, beledigingen, discriminerende en generaliserende boodschappen in staan
  • herhalingen van reacties in staan
  • zaken in staan die niet ingaan op de boodschap van het nieuwsbericht

Beperk u tot de kern; u kunt maximaal 500 tekens per reactie gebruiken.

FNV: lagere inkomens dupe van AOW-verhoging

Terug naar het overzicht

Vanimddag maakte minister Kamp zijn AOW-plannen bekend. Het ANP gaat in een persbericht uitgebreid in op de FNV-reactie hierop. Het ANP schrijft het volgende:

Mensen met lagere inkomens, zware beroepen en een lang arbeidsverleden worden onevenredig geraakt door de verhoging van de AOW-leeftijd. De vakcentrale FNV heeft dat vrijdag gezegd in reactie op een brief van minister Henk Kamp van Sociale Zaken.

Kamp liet weten dat het pensioenakkoord dat hij eerder met werkgevers en bonden sloot, van de baan is. De vijf partijen die in de Tweede Kamer het Lenteakkoord overeenkwamen, willen al volgend jaar met het geleidelijk verhogen van de AOW-leeftijd beginnen. Volgens het pensioenakkoord zou de AOW-leeftijd pas in 2020 omhooggaan.

Uit de brief van Kamp blijkt dat een eerder aangekondigde verhoging van de AOW-uitkering niet doorgaat. Ook andere compenserende maatregelen, zoals een fiscale werkbonus om ouderen langer aan de slag te houden, een inkomensafhankelijke fiscale korting voor ouderen en de mogelijkheid de AOW flexibel te kunnen opnemen, gaan van tafel.

De FNV wijst ook op het grote probleem voor oudere werkzoekenden. Zij moeten nu langer wachten op hun AOW, terwijl ze maar weinig kans hebben nog aan de slag te komen. Een verhoging van de AOW-leeftijd levert niets op als mensen in een uitkering terechtkomen, aldus de vakcentrale.

De positie van oudere werknemers komt verder onder druk doordat het in het Lenteakkoord makkelijker en goedkoper wordt gemaakt hen te ontslaan, betoogt de FNV.

Bron: ANP


Lees hier het persbericht van het ministerie van Sociale Zaken
Lees hier de brief van Kamp aan de Stichting voor de Arbeid
Lees hier het antwoord van Kamp op kamervragen van de PvdA

Publicatiedatum: 25-05-2012 

Koopkracht echte banen
Koopkracht en echte banen
Belastingservice