FNV Bouw maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten

 Hitte gevaar voor dakdekkers en asfalteerders 

De spelregels

FNV Bouw stelt het zeer op prijs als u een reactie achterlaat. Er gelden echter wel fatsoensregels. Wij behouden ons het recht voor om reacties - zonder verdere uitleg of terugkoppeling - niet te publiceren omdat er:

  • commerciële boodschappen in staan
  • scheldwoorden, beledigingen, discriminerende en generaliserende boodschappen in staan
  • herhalingen van reacties in staan
  • zaken in staan die niet ingaan op de boodschap van het nieuwsbericht

Beperk u tot de kern; u kunt maximaal 500 tekens per reactie gebruiken.

Hitte gevaar voor dakdekkers en asfalteerders

Terug naar het overzicht

“Over het algemeen krijgen we nog niet veel klachten, mensen zijn blij dat het mooi weer is. Maar dakdekkers en asfalteerders hebben wel degelijk veel last van de hitte.” Dat zegt Hans Crombeen, sectorbestuurder FNV Bouw, vandaag in een radio-interview op RTV Noord Holland.

Groot zwart vlak
Dakdekkers, zo legt Crombeen uit, werken op een groot zwart vlak in de volle zon, en hebben daarbij ook nog vaak een gasbrander in de hand. Hitte van alle kanten dus. Voor asfalteerders geldt hetzelfde, een groot, heet, zwart vlak met dampende machines.

“In de arbeidsomstandighedenwet staan geen bepalingen over hitte. Gelukkig hebben we pasgeleden in de nieuwe cao voor bitumineuze dakdekkers een hittebepaling kunnen realiseren. Bij een gemeten temperatuur van 40 graden op de werkplek mogen dakdekkers stoppen met werken. De cao Bikudak is de eerste cao waarin zo’n afspraak staat. Ook voor asfalteerders willen we zo’n afspraak maken.”

Scherp
Op de vraag of veel mensen over de hitte klagen, zegt Crombeen: “Mensen klagen er liever niet over. Als het kan, zoeken ze op de bouwplaats de schaduw op. Maar dakdekkers en asfalteerders kunnen dat niet. En ze moeten wel scherp zijn. Het werken met branders en machines moet zorgvuldig gebeuren. Het is levensgevaarlijk als mensen bovenop de machine of aan de rand van het dak ineens onwel worden. Daarom zijn we ook zo blij met de nieuwe hittebepaling in de cao.”

Dakdekkers die boven de 40 graden toch moeten doorwerken, kunnen contact opnemen met FNV Bouw, telefoon 0900 368 2689.


Luister de uitzending hier (2e deel, zie rechts naast foto, item vanaf 16.08 uur).

Publicatiedatum: 24-05-2012Reacties

Er word gesproken over hitte verlof of dat je bij 40 graden het werk kan stoppen maar hoe zit dit dan bij werken angs de weg en bij bouwvakkers,mogen deze gewoon doorwerken of geld hier die regeling ook voor.Werk zelf in de huisaansluitingen van infra,bij dit soort bedrijf hoor ik er niets van????

30 jun 12 14:10 | nico

 

Koopkracht echte banen
Koopkracht en echte banen
Belastingservice