FNV Bouw maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten

 Tweede onfatsoenlijke faillissement in een week 

De spelregels

FNV Bouw stelt het zeer op prijs als u een reactie achterlaat. Er gelden echter wel fatsoensregels. Wij behouden ons het recht voor om reacties - zonder verdere uitleg of terugkoppeling - niet te publiceren omdat er:

  • commerciële boodschappen in staan
  • scheldwoorden, beledigingen, discriminerende en generaliserende boodschappen in staan
  • herhalingen van reacties in staan
  • zaken in staan die niet ingaan op de boodschap van het nieuwsbericht

Beperk u tot de kern; u kunt maximaal 500 tekens per reactie gebruiken.

Tweede onfatsoenlijke faillissement in een week

Terug naar het overzicht

Aspekt Bouwkundig Onderzoek uit Woerden is het tweede bedrijf dat vorige week op een bijzonder onfatsoenlijke manier faillissement heeft aangevraagd. Net als eerder Heijnen uit Emmen, verstuurde de directie van Aspect de faillissementsaanvraag in de vakantie en zonder de medewerkers te informeren. FNV Bouw is boos over de gang van zaken. “Faillissementen in vakantietijd zouden verboden moeten worden”, zegt Regiobestuurder Katja Ünlütürk van FNV Bouw.

Loonachterstand
Bij Aspekt Bouwkundig Onderzoek werken 26 mensen. Ünlütürk: “Medewerkers zagen dat het minder ging met het bedrijf, maar niemand vermoedde een faillissement. De werkgever moet het hebben zien aankomen. Er is een loonachterstand van twee weken en tijdelijke contracten werden niet meer verlengd. Bij enkele werknemers  was al een ontslagprocedure in gang gezet en werd de opzegtermijn niet in acht genomen.”

Niet fatsoenlijk
Ünlütürk neemt het de werkgever kwalijk dat hij het faillissement tijdens de vakantie heeft aangevraagd: “Dit is niet fatsoenlijk. Je hebt een verantwoordelijkheid naar je mensen toe, ook en juist als het mis gaat. Mensen zijn met vakantie, ze staan misschien in Frankrijk op de camping. Als ze willen pinnen komt er geen geld meer uit de automaat, omdat er geen loon wordt betaald.”

Overbelast
Het UWV, dat de uitbetaling van lonen overneemt bij faillissementen, is al overbelast door alle faillissementen in de bouw maar bovendien in deze periode extra druk door de lage vakantiebezetting. Het gevolg is dat het UWV pas ‘over enkele weken’ tijd heeft om deze zaak te behandelen. “Al die tijd krijgen mensen geen geld. Terwijl hun vaste lasten gewoon betaald moeten worden. Onnodig en kwalijk”, zegt Ünlütürk.

Signaal
Aspekt werkt veel bij woningcorporaties, in het onderhoud van woningen. FNV Bouw heeft met enkele leden kunnen spreken over de situatie bij het bedrijf. “We krijgen ook klachten over de houding van opdrachtgevers. Die vragen veel offertes aan en zetten hoge druk op de prijs. Ze vragen zich daarbij niet af hoe die prijs tot stand komt. Opdrachtgevers moeten niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Op de lange termijn is niemand gebaat bij een bouwsector waarbij alle betrokken partijen in de gehele bouwketen hun eigen bijdrage leveren aan oneerlijke concurrentie over de ruggen van werknemers heen. Er is nog een wereld te winnen”, aldus Ünlütürk.

 

Publicatiedatum: 06-08-2012Reacties

luister eens,heb ik dat goed gehoord staat nederland op de 10e plaats van de meest corupte lande wat oplichterij betreft. pas maar op dat ze alle maal maar niet naar hier komen,toch wel een paradijs om je lekker vrij te voelen.de rechtstaat moet eens goedt te raden gaan bij zich zelf,met al hun regel en wetten. nu het slecht gaat met de economie wordt dit als argument gebruikt om de burger onder de duim te houden,ga zo verder rechtstaat.

18 okt 12 11:49 | bert

hallo allemaal, zou het niet verstandiger zijn om een proef proces tegen de staat te laten beginnen door een advocaat dan weten we zeker hoe het falisament door froudeurs omzijlt wordt,en laat hierop een gevangenisstraf aan vast koppelen.werkgever heeft ook zijn plichten net als iedere nederlander.ik vindt dit maffia practijken,dus aanpakken deze bedrijven.

08 okt 12 20:05 | bert

hallo,ook mij heeft mijn werkgever dit geflikt,door het bedrijf faliet laten verklaren en dan weer een doorstart temaken ,en alle vaste mensen te ondslaan,en met zzpers verder te gaan.hij wist dit al 4 jaar geleden om dit te gaan doen. nu zit ik met de gebakke peren,en hij gaat vrolijk door,maar hij is nog niet van mij af!!!!voor verdere info maill me maar gerust.

03 sep 12 19:23 | a.verhoeven.

Dit kom mij heel bekent voor ik heb hetzelfde meegemaakt afgelopen bouwvak vakantie werd in 2e week gebeld dat er geen salaris was gestort en de stekker moest en ging eruit lekker vakantie aan bagger geen geld meer ,dit wisten ze al voor de vakantie hier gaan maanden aan vooraf maar ze zijn bang dat anders het personeel op de stoep staat die komen toch wel dit is te associaal voor woorden maar dat kan in nederland en dan brullen ze nu al we gaan proberen voor een doorstart nou geloof me de bran

24 aug 12 08:43 | martin tonkes

Schering en inslag in de bouw. Lekker Failliet gaan, groot gedeelte werknemers kwijt, schuldeisers hebben het nakijken en de reseccie de schuld geven. Enkele werken later doorstarten met veel minder mensen en zonder schulden. Het kan allemaal in Nederland. Waar een klein land nog kleiner in kan zijn. Schandalig.

21 aug 12 10:18 | Tilt

Heijnen heeft het voor elkaar, binnen 10 dagen van failliet naar doorstart, met dezelfde mensen aan het roer, is toch een lachtertje, hoe is het mogelijk, list en bedrog. En wat doet onze FNV hier nou aan? Want elke dombo weet toch wat hier gaande is, nu kunnen ze het personeel opeens wel weer betalen??? Dit is te erg voor woorden, dat dit zomaar kan in Nederland!!!

11 aug 12 19:24 | Pipoo

A-sociaal van Heijnen om zo met hun werknemers om te gaan!!!!! En dat terwijl er nog werk zat is binnen het bedrijf!!! Het personeel werd in de week voor de vakantie nog gevraagd om een week door te werken en er waren ook nog tal van uitzendkrachten aan het werk. Dus FNV tijd om dit zaakje een grondig te onderzoeken!!!!!

10 aug 12 19:17 | Geertman.

 

Koopkracht echte banen
Koopkracht en echte banen