FNV Bouw maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten

 Wegwerkers vrezen regelmatig voor hun leven 

De spelregels

FNV Bouw stelt het zeer op prijs als u een reactie achterlaat. Er gelden echter wel fatsoensregels. Wij behouden ons het recht voor om reacties - zonder verdere uitleg of terugkoppeling - niet te publiceren omdat er:

  • commerciële boodschappen in staan
  • scheldwoorden, beledigingen, discriminerende en generaliserende boodschappen in staan
  • herhalingen van reacties in staan
  • zaken in staan die niet ingaan op de boodschap van het nieuwsbericht

Beperk u tot de kern; u kunt maximaal 500 tekens per reactie gebruiken.

Wegwerkers vrezen regelmatig voor hun leven

Terug naar het overzicht

Wegwerkers langs de Nederlandse wegen lopen extra gevaar als vakantiegangers er dit weekeinde massaal op uittrekken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van vakbond FNV Bouw. Wegwerkers lopen het meeste risico als zij werken aan wegafzettingen. Door meer vakantieverkeer en meer werk aan de weg is de kans op gevaarlijke situaties op verkeerswegen de komende dagen extra groot. FNV Bouw roept de overheid op om wegwerkers beter te beschermen. De beste maatregelen daarvoor zijn strengere politiecontrole, lik op stuk bij asociaal weggedrag en hogere boetes. Bovendien pleit de bouwbond voor intensievere controles op baanvakken waar werkzaamheden zijn.

Een kwart van de werknemers langs de weg maakt een keer per maand een gevaarlijke situatie mee, zo blijkt uit het onderzoek. De mannen van de weg worden uitgescholden, bedreigd of krijgen door automobilisten voorwerpen naar hun hoofd geslingerd. Bijna de helft (44%) van de deelnemers aan het onderzoek vreest een keer per jaar voor zijn leven langs de weg. Wegwerkers hebben te maken met roekeloos rijgedrag, auto’s die door wegafzettingen heen rijden en automobilisten die net doen alsof ze wegwerkers willen aanrijden (‘schijnbewegingen’).   
 
Rijkswaterstaat intensiveert de komende dagen het werk aan de weg. Door meer vakantieverkeer en meer werk aan de weg ontstaan er mogelijk meer gevaarlijke situaties. Gisteren reed een vrachtwagen op de A28 op een pijlwagen. Daarbij vielen drie gewonden.
 
Bijna de helft van de ondervraagde wegwerkers (46%) constateert dat flexwerkers en ZZP’ers minder goed op veiligheid langs de weg letten dan werknemers in vaste dienst. Van de deelnemers aan het onderzoek is bijna iedereen (87%) op de hoogte van de veiligheidsvoorschriften. 
 
John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw: “Met de grote stroom vakantieverkeer van dit weekeinde en de intensievere wegwerkzaamheden van Rijkswaterstaat, ontstaat een extra gevaarlijke mix op de wegen. Dat is op de eerste plaats een aandachtspunt voor de overheid. Die moet ervoor zorgen dat wegwerkers veilig kunnen werken en dat wegmisbruikers gepakt en bestraft worden. Natuurlijk is het belangrijk dat de mensen die aan de weg werken de veiligheidsvoorschriften goed in acht nemen. Maar daar schort het vaak niet aan.  Ik hoop van harte dat weggebruikers goed opletten als ze langs wegwerk rijden en dat zij waardering kunnen opbrengen voor de mannen die ervoor zorgen dat je zo snel en veilig mogelijk op je vakantie bestemming aankomt. Ik breek graag een lans voor de wegwerkers van Nederland en hoop dat weggebruikers redelijk zijn en rekening met hen houden.”
 
Aan het onderzoek van FNV Bouw deden honderden wegwerkers mee. Daarmee is het onderzoek representatief.

Publicatiedatum: 06-07-2012Reacties

deze gaat over veiligheid. Echt waar! http://youtu.be/_JwtVKWn7R8

11 jul 12 09:53 | pluis

Ben vorig jaar zelf ook opzettelijk aangereden door agressieve bestuurder . Heeft een impact op je leven Klootzakken zijn het!!!

06 jul 12 21:31 | Harry Nijmeijer

wat een goede actie! de politie moet veel beter handhaven. als ik nu met aangepaste snelheid langs werkzaamheden rijd, word ik opgejaagd, gesneden en voor gek versleten door andere automobilisten.

06 jul 12 15:26 | g.oud

 

Koopkracht echte banen
Koopkracht en echte banen