Cao Afbouw en Natuursteen

Je kunt je cao downloaden in de rechterkolom van deze pagina.

Overzicht van de cao-onderhandelingen voor jouw nieuwe cao

Wil je op de hoogte blijven van de cao-ontwikkelingen? Klik dan op onderstaande knop voor het overzicht van alle nieuwsberichten over de onderhandelingen en acties.

Lees de nieuwsberichten over de cao-onderhandelingen

​Wil je weten of je ook vakantiedagen opbouwt tijdens ziekte? Ben je verplicht een concurrentiebeding te ondertekenen? Heb je recht op toeslag bij overwerk? Weet jij waar je recht op hebt als uitzendkracht? Waar kun je heen met vragen over je pensioen?

Bekijk de veelgestelde vragen en vindt het antwoord op je vraag. ​Zoek op trefwoord of onderwerp.

Ga naar de veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Bestaat er nog een verplichte bouwvak?
Nee. Wel kan de werkgever besluiten dat in de zomer een
collectieve bedrijfssluiting geldt. Dit moet gebeuren in overleg met de ondernemingsraad (or) of personeelsvertegenwoordiging (pvt).
 
De werkgeversorganisaties geven advies over de periode waarin
zo’n collectieve sluiting zou kunnen vallen. Dit advies is gebaseerd op de schoolvakanties en is per regio verschillend. Veel werkgevers volgen dit advies, omdat in die periode ook andere bouwbedrijven in de buurt dicht zijn.
 
Als je dat wilt, moet de werkgever je de gelegenheid geven om buiten de collectieve sluiting nog drie weken vakantie op te nemen. Dat geldt natuurlijk alleen als je daarvoor genoeg vakantie- en roostervrije dagen hebt.
Bij wie kan ik terecht voor een loopbaantraject?

Werknemers die vallen onder de cao Bouw & Infra kunnen terecht bij Mijnloopbaancoach. Kijk voor meer informatie op www.mijnloopbaancoach.net of neem vrijblijvend contact op :  088 - 080 88 80. Je kunt ook een e-mail sturen naar: info@mijnloopbaancoach.net

Schilders en afbouw werknemers kunnen terecht bij Mijn Loopbaan van Savantis. Savantis is bereikbaar op telefoonnummer 0182 64 11 20, info@mijnloopbaan.nl, www.mijnloopbaan.net.

Bouw ik ook vakantiedagen op tijdens ziekte?

Vakantiedagen zijn er in twee soorten: wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Tijdens ziekte bouw je gewoon wettelijke vakantiedagen op.

Let op: wettelijke vakantiedagen die je meeneemt naar een volgend kalenderjaar vervallen per 1 juli van dat jaar. Kon je ze vanwege ziekte echt niet opnemen, dan geldt een uitzondering.

In je cao staan de afspraken hierover. In de cao Bouw en Infra staat bijvoorbeeld dat de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen tijdens ziekte stopt na zes maanden.

Zie ook Ziekte en re-integratie op fnv.nl
Heb ik recht op vakantiegeld? Zo ja, hoeveel is dat dan?

Werk je of krijg je een uitkering? Dan bouw je vakantiegeld op. Dit is standaard 8% van je brutoloon. Meestal krijg je dit één keer per jaar in mei uitbetaald.

Recht op vakantiegeld

Als je in loondienst bent of als je een uitkering ontvangt heb je recht op vakantiegeld. Dit geldt zowel als je voor een werkgever werkt, als wanneer je een uitkering ontvangt.

Hoogte vakantiegeld

Je vakantiegeld is altijd 8% van je loon of uitkering. Als je het vakantiegeld jaarlijks uitbetaald krijgt, krijg je dus 8% van je totale loon of uitkering in dat jaar. Je bouwt het vakantiegeld op over het brutoloon. Als je bijvoorbeeld ziek bent en je krijgt slechts 70% van je brutoloon uitgekeerd, bouw je slechts over dat gedeelte vakantiegeld op.

Je bouwt geen vakantiegeld op over onkostenvergoeding, overwerkvergoeding en reiskosten, tenzij dit in je cao of arbeidsovereenkomst anders geregeld is. Je vakantiegeld wordt netto uitbetaald, net als je loon. De belasting is er dus al vanaf.

Meer weten?

Als je wilt weten wanneer het vakantiegeld wordt uitbetaald of heb je geen vakantiegeld ontvangen lees dan verder op fnv.nl.

Heb ik recht op vergoeding van mijn reiskosten?

In de wet staat nergens dat je als werknemer recht hebt op reiskostenvergoeding. Je hebt hier alleen recht op als de reiskostenvergoeding specifiek is opgenomen in jouw arbeidsovereenkomst, de bedrijfsregeling of de cao.

Informatie over de hoogte van reiskostenvergoeding, ov-kaart of auto van de zaak, reiskostenvergoeding belastingvrij en meer kun je vinden op fnv.nl.

Staat daar niet de informatie die je zoekt neem dan contact met ons op.

Word ook lid!
Lid worden van de grootste vakbond van je sector. Betaal nu voor de eerste 4 maanden maar 25 euro.

Ook jouw belangen kunnen we behartigen!
STAP 1
De FNV maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op je voorkeuren. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site, stem je hiermee in.Ga verder