Nipte meerderheid voor matig eindbod werkgevers cao Meubelindustrie en interieurbouw

15-01-2018: 'Het grote aantal tegenstemmen is een duidelijk signaal dat de grens echt is bereikt. De werkgevers ervaren nu ook al de problemen om goede vakmensen aan te trekken. Er wordt daarom in de praktijk vaak ruim boven de minimum-loonschalen in de cao betaald. Dit wordt onvoldoende vertaald naar vaste en betere loonafspraken in de cao. Een gemiste kans. Er wordt een onderzoek gedaan naar de werkelijk betaalde lonen, ik verwacht dat dit leidt tot het uitwerken van een nieuw, modern, loongebouw met betere basislonen', aldus FNV onderhandelaar Fedde Boonstra. Lees meer...

Cao Meubelindustrie 2017 in begrijpelijke taal

De cao Meubelindustrie 2017 is nu ook vertaald naar begrijpelijk Nederlands. Wel blijft de officiële cao die algemeen verbindend verklaard is juridisch bepalend. Je kunt dus geen rechten ontlenen aan deze nieuwe eenvoudige cao. Om snel op te kunnen zoeken welk artikel van de officiële cao bij de begrijpelijke hoort en andersom is er een tabel gemaakt.

Overzicht van de cao-onderhandelingen voor je nieuwe cao

Wil je op de hoogte blijven van de cao-ontwikkelingen? Klik dan op onderstaande knop voor het overzicht van alle nieuwsberichten over de onderhandelingen en acties.

Lees de nieuwsberichten over de cao-onderhandelingen

Heb je recht op toeslag bij overwerk? Wil je een opleiding gaan volgen? Bouw je vakantiedagen op tijdens ziekte en wat gebeurt er met reeds ingeplande roostervrije dagen bij ziekte?

Antwoord op deze en vele andere vragen vind je in de cao. FNV Bouwen & Wonen heeft de punten uit de cao handig op een rijtje gezet. Vind met een paar klikken het antwoord op je vraag.
 

Direct antwoord op je vraag

Veelgestelde vragen

Bouw ik ook vakantiedagen op tijdens ziekte?

Vakantiedagen zijn er in twee soorten: wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Tijdens ziekte bouw je gewoon wettelijke vakantiedagen op.

Let op: wettelijke vakantiedagen die je meeneemt naar een volgend kalenderjaar vervallen per 1 juli van dat jaar. Kon je ze vanwege ziekte echt niet opnemen, dan geldt een uitzondering.

In je cao staan de afspraken hierover. In de cao Bouw en Infra staat bijvoorbeeld dat de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen tijdens ziekte stopt na zes maanden.

Zie ook Ziekte en re-integratie op fnv.nl
Heb ik recht op vakantiegeld? Zo ja, hoeveel is dat dan?

Werk je of krijg je een uitkering? Dan bouw je vakantiegeld op. Dit is standaard 8% van je brutoloon. Meestal krijg je dit één keer per jaar in mei uitbetaald.

Recht op vakantiegeld

Als je in loondienst bent of als je een uitkering ontvangt heb je recht op vakantiegeld. Dit geldt zowel als je voor een werkgever werkt, als wanneer je een uitkering ontvangt.

Hoogte vakantiegeld

Je vakantiegeld is altijd 8% van je loon of uitkering. Als je het vakantiegeld jaarlijks uitbetaald krijgt, krijg je dus 8% van je totale loon of uitkering in dat jaar. Je bouwt het vakantiegeld op over het brutoloon. Als je bijvoorbeeld ziek bent en je krijgt slechts 70% van je brutoloon uitgekeerd, bouw je slechts over dat gedeelte vakantiegeld op.

Je bouwt geen vakantiegeld op over onkostenvergoeding, overwerkvergoeding en reiskosten, tenzij dit in je cao of arbeidsovereenkomst anders geregeld is. Je vakantiegeld wordt netto uitbetaald, net als je loon. De belasting is er dus al vanaf.

Meer weten?

Als je wilt weten wanneer het vakantiegeld wordt uitbetaald of heb je geen vakantiegeld ontvangen lees dan verder op fnv.nl.

Heb ik recht op vergoeding van mijn reiskosten?

In de wet staat nergens dat je als werknemer recht hebt op reiskostenvergoeding. Je hebt hier alleen recht op als de reiskostenvergoeding specifiek is opgenomen in jouw arbeidsovereenkomst, de bedrijfsregeling of de cao.

Informatie over de hoogte van reiskostenvergoeding, ov-kaart of auto van de zaak, reiskostenvergoeding belastingvrij en meer kun je vinden op fnv.nl.

Staat daar niet de informatie die je zoekt neem dan contact met ons op.

Het bedrijf waar ik voor werk gaat failliet. Wat nu?

Een faillissement is een vervelende en onzekere tijd. Als je organisatie failliet gaat, heb je waarschijnlijk veel vragen. Bijvoorbeeld over je baan, doorbetaling van loon en je pensioen.

Meer informatie hierover vind je op fnv.nl.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Hoe zit het met mijn vrije dagen als ik ziek ben?

Over de dagen dat je ziek bent, mag je werkgever geen vakantiedagen inhouden. Je werkgever mag alleen vakantiedagen inhouden als:

  • Hierover andere afspraken staan in je cao, je contract of het bedrijfsreglement (verzuimprotocol).
  • Schriftelijk is vastgelegd dat je werkgever vakantiedagen mag afschrijven als je ziek wordt tijdens je vakantie, dan mag hij dit inhouden van je bovenwettelijke vakantiedagen.
  • Je zelf toestemming geeft om ziektedagen af te trekken van je vakantiedagen.

Kijk na je vakantie dus goed naar je vakantiesaldo om te zien of je werkgever het juiste aantal vakantiedagen heeft ingehouden.

Kijk voor meer informatie over ziekte tijdens je vakantie op fnv.nl

Word ook lid!
Lid worden van de grootste vakbond van je sector. Betaal nu voor de eerste 4 maanden maar 25 euro.

Ook jouw belangen kunnen we behartigen!
STAP 1
De FNV maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op je voorkeuren. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site, stem je hiermee in.Ga verder