Investeer in menselijk kapitaal

Werknemers zijn het kapitaal van de organisatie. Dus ook, en vooral, in crisistijd moet duurzaam geïnvesteerd worden in personeel.

Toekomt van de sector

FNV Bouwen & Wonen zet alles in op de toekomst van de bouw- en houtsector. Scholing, moderne arbeidsvoorwaarden en veilig en gezond werk zijn speerpunten, ook voor toekomstige vakkrachten.

Meer informatie

Veelgestelde vragen lijst

Heb ik recht op vakantiegeld? Zo ja, hoeveel is dat dan?

Werk je of krijg je een uitkering? Dan bouw je vakantiegeld op. Dit is standaard 8% van je brutoloon. Meestal krijg je dit één keer per jaar in mei uitbetaald.

Recht op vakantiegeld

Als je in loondienst bent of als je een uitkering ontvangt heb je recht op vakantiegeld. Dit geldt zowel als je voor een werkgever werkt, als wanneer je een uitkering ontvangt.

Hoogte vakantiegeld

Je vakantiegeld is altijd 8% van je loon of uitkering. Als je het vakantiegeld jaarlijks uitbetaald krijgt, krijg je dus 8% van je totale loon of uitkering in dat jaar. Je bouwt het vakantiegeld op over het brutoloon. Als je bijvoorbeeld ziek bent en je krijgt slechts 70% van je brutoloon uitgekeerd, bouw je slechts over dat gedeelte vakantiegeld op.

Je bouwt geen vakantiegeld op over onkostenvergoeding, overwerkvergoeding en reiskosten, tenzij dit in je cao of arbeidsovereenkomst anders geregeld is. Je vakantiegeld wordt netto uitbetaald, net als je loon. De belasting is er dus al vanaf.

Meer weten?

Als je wilt weten wanneer het vakantiegeld wordt uitbetaald of heb je geen vakantiegeld ontvangen lees dan verder op fnv.nl.

Heb ik recht op vergoeding van mijn reiskosten?

In de wet staat nergens dat je als werknemer recht hebt op reiskostenvergoeding. Je hebt hier alleen recht op als de reiskostenvergoeding specifiek is opgenomen in jouw arbeidsovereenkomst, de bedrijfsregeling of de cao.

Informatie over de hoogte van reiskostenvergoeding, ov-kaart of auto van de zaak, reiskostenvergoeding belastingvrij en meer kun je vinden op fnv.nl.

Staat daar niet de informatie die je zoekt neem dan contact met ons op.

Hoe kan ik geld opnemen uit het Tijdspaarfonds?

Je kunt geld uit het Tijdspaarfonds opnemen door het invullen van een uitbetalingsformulier. Dit formulier kun je zelf downloaden. Het ingevulde formulier moet je opsturen naar:

FNV
T.a.v. Afdeling Tijdspaarfonds
Postbus 9208
3506 GE Utrecht 

Ook kun je het formulier naar ons mailen. In dat geval moet je het ondertekende formulier scannen en sturen naar tijdspaarfonds@fnv.nl.

De betalingen worden dagelijks verwerkt. 

Uta-personeel moet het formulier rechtstreeks opsturen naar APG.

Meer informatie over het Tijdspaarfonds.

Mijn werkgever weigert mijn reisuren uit te betalen. Wat kan ik hier aan doen?

Als je lid bent van FNV, kun je via ons een vordering instellen bij je werkgever.

Bel daarvoor met ons Contactcenter op nummer 088 - 368 0 368.

Mijn werkgever wil mij door laten werken tijdens de bouwvak. Mag dat zomaar?
Je hebt recht op drie weken aaneengesloten zomervakantie en je kunt hiervoor een verzoek indienen bij je werkgever.
 
Je werkgever kan dit verzoek alleen weigeren als de bedrijfscontinuïteit dan in gevaar komt, maar moet zoveel mogelijk rekening houden met je verzoek.
 
Kijk voor meer informatie over vakantiedagen op fnv.nl
De FNV maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op je voorkeuren. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site, stem je hiermee in.Ga verder