Veelgestelde vragen

Bestaat er nog een verplichte bouwvak?
Nee. Wel kan de werkgever besluiten dat in de zomer een
collectieve bedrijfssluiting geldt. Dit moet gebeuren in overleg met de ondernemingsraad (or) of personeelsvertegenwoordiging (pvt).
 
De werkgeversorganisaties geven advies over de periode waarin
zo’n collectieve sluiting zou kunnen vallen. Dit advies is gebaseerd op de schoolvakanties en is per regio verschillend. Veel werkgevers volgen dit advies, omdat in die periode ook andere bouwbedrijven in de buurt dicht zijn.
 
Als je dat wilt, moet de werkgever je de gelegenheid geven om buiten de collectieve sluiting nog drie weken vakantie op te nemen. Dat geldt natuurlijk alleen als je daarvoor genoeg vakantie- en roostervrije dagen hebt.
Bij wie kan ik terecht voor een loopbaantraject?

Werknemers die vallen onder de cao Bouw & Infra kunnen terecht bij Mijnloopbaancoach. Kijk voor meer informatie op www.mijnloopbaancoach.net of neem vrijblijvend contact op :  088 - 080 88 80. Je kunt ook een e-mail sturen naar: info@mijnloopbaancoach.net

Schilders en afbouw werknemers kunnen terecht bij Mijn Loopbaan van Savantis. Savantis is bereikbaar op telefoonnummer 0182 64 11 20, info@mijnloopbaan.nl, www.mijnloopbaan.net.

Bouw ik ook vakantiedagen op tijdens ziekte?

Vakantiedagen zijn er in twee soorten: wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Tijdens ziekte bouw je gewoon wettelijke vakantiedagen op.

Let op: wettelijke vakantiedagen die je meeneemt naar een volgend kalenderjaar vervallen per 1 juli van dat jaar. Kon je ze vanwege ziekte echt niet opnemen, dan geldt een uitzondering.

In je cao staan de afspraken hierover. In de cao Bouw en Infra staat bijvoorbeeld dat de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen tijdens ziekte stopt na zes maanden.

Zie ook Ziekte en re-integratie op fnv.nl
Cao bouw & infra: Ik wil een vierdaagse werkweek. Kan dat?

Bouwplaatsmedewerker

Als je bouwplaatsmedewerker bent van 55 jaar of ouder, dan kun je aan je werkgever vragen om een vierdaagse werkweek (32 uur). Hiervoor gebruik je feestdagen, verlofdagen, roostervrije dagen (inclusief scholingsdagen) en seniorendagen.

Kijk in de cao Bouw & Infra artikel 26a voor de regels en voorwaarden voor bouwplaatsmedewerkers.

Uta-werknemer

Ook als je een uta-werknemer van 55 jaar of ouder bent, kun je aan je werkgever vragen om een vierdaagse werkweek (32 uur). Voor uta-werknemers gelden andere regels dan voor bouwplaatsmedewerkers.

Kijk in de cao Bouw & Infra artikel 26b voor de regels en voorwaarden voor uta-werknemers.

Cao bouw & infra: Wanneer moet ik doorwerken bij vorst?

​Als je werkgever:

  • Zorgt voor doorwerkkleding;
  • De werkplaats heeft afgeschermd;
  • De werkplaats heeft verwarmd met kachels;
  • Je vraagt passend vervangend werk te doen.

Bij twijfel kun je bellen met het Contactcenter van FNV: 088 368 0 368.

Word ook lid!
Lid worden van de grootste vakbond van je sector. Betaal nu voor de eerste 4 maanden maar 25 euro.

Ook jouw belangen kunnen we behartigen!
STAP 1
De FNV maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op je voorkeuren. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site, stem je hiermee in.Ga verder